Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i mieszamy. W drugiej misce dokładnie rozbijamy jajka, dodajemy miód, olej i dobrze mieszamy - dodajemy do produktów sypkich i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy startą marchew i również mieszamy. Piekarnik nastawiamy na około 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut (ciasto sprawdzamy patyczkiem).
Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka wlewamy wodę i wstawiamy do gotowania. Na wierzch wkładamy metalową miskę i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę i czekamy aż się rozpuści), a następnie studzimy. Mascarpone ubijamy z kremówką na gładką masę, po czym dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Upieczone ciasto studzimy, a następnie dzielimy na pół. Przekładamy połową kremu. Drugą połową kremu smarujemy wierzch ciasta, który posypujemy kawałkami białej czekolady oraz startą skórką z cytryny.
Komentarze