Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier dalej ubijając. Do jajek wlewamy olej i wszystko ze sobą mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia wraz z przyprawami i bakaliami. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, marchewkę i ananasa i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blachy i pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Serek mascarpone ubijamy, dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę i dalej miksujemy. Gotowy krem przekładamy na wierzch ciasta, posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na minimum 1,5 h.
Porady
Mąkę w cieście można zamienić na każdą inną, również bezglutenową i wyjdzie równie pyszne.
Komentarze