Ciasto Krysi

4.5 (191 ocen)

  • 50 min

Przepis dostałam od mojej mamy, jest to moje ulubione ciasto.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
    Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (np. antonówek), galaretka owocowa, łyżka żelatyny, cukier
    Krem: 0,5l mleka, budyń cytrynowy, kostka masła, szklanka cukru
    Polewa:0,5 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i- delikatnie mieszając- sypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blachę wylać ciasto, wstawić je do piekarnika i piec ok. 10min. Jabłka przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę gotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po czym dalej ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę jabłek. Składniki polewy podgrzać do zagotowania (nie gotować) i- ciągle mieszając- ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować