Szarlotka Krysi

4.48 (165 ocen)

  • Średni

Przepis otrzymałam od mojej babci kilka lat temu, dodałam do niego też coś od siebie i oto powstała smaczna Szarlotka Krysi

  • Średni

Składniki:

  • - jajka od kury: 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mąka: 6 łyżek
    - cukier: 3 łyżki
    - jabłka antonówki: 1.5 kilograma
    - galaretka owocowa: 1 opakowanie
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 litra
    - budyń cytrynowy: 1 opakowanie
    - masło kostka: 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - margaryna kostka: 0.5 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - woda: 1 łyżka
    - kakao: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, potem żółtka i -delikatnie mieszając - wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wylac ciasto i piec je około 10 minut. Obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę pogotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę jablek. Skladniki polewy podgrzać do zagotowania(nie gotować!) i - ciągle mieszając - ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować