Szarlotka krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, potem żółtka i -delikatnie mieszając - wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą wylac ciasto i piec je około 10 minut. Obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę pogotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę jablek. Skladniki polewy podgrzać do zagotowania(nie gotować!) i - ciągle mieszając - ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą. Smacznego :)
Komentarze