Ciasto kruche wiśniowo-kokosowe... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy palcami masło z mąką i cukrem. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Wyłożyć papierem blachę 23x25cm , wylepić ciastem i odstawic na ok godzinke do lodówki. Po tym czasie spód podziurkować.
Piekarnik nagrzać do 160st i piec ok 25 min na blado złoty kolor.
2.budyń: zagotować mleko kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru. Ugotować budyń.
3.Wiśnie pokroić na połówki i wyjąć pestki. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
4.Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych.
5.Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć wiśnie (rozcięciem do góry).
Przykryć budyniem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor.
Komentarze