Ciasto królewicz

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ciasto z gotowaną masą budyniową smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    40 dag mąki
    15 dag cukru
    20 dag masła
    1 jajko
    2 łyżki kakao
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki krupczatki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 l mleka
    15 dag masła

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru wanilinowego

    Polewa czekoladowa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka śmietanki 18%
    2 łyżki masła

    Do dekoracji:
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Ciasto królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść,podzielić na 2 części, rozwałkować i wyłożyć na dwie jednakowe blaszki o wym. 21x33 cm. Nakłuć widelcem i piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
  • 2. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
  • 3. Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki, rozpuścić w niej budyń i mąkę krupczatkę. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i masłem. Budyń połączyć z gotującym się mlekiem i zagotować. Gorąca masę budyniową podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na ciasto kakaowe, na masę położyć biszkopt, na biszkopt wyłożyć drugą część masy, przykryć ciastem kakaowym.
  • 4. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń waniliowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować