Ciasto królewicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kakaowe ciasto zagnieść,podzielić na 2 części, rozwałkować i wyłożyć na dwie jednakowe blaszki o wym. 21x33 cm. Nakłuć widelcem i piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
2.Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
3.Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki, rozpuścić w niej budyń i mąkę krupczatkę. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i masłem. Budyń połączyć z gotującym się mlekiem i zagotować. Gorąca masę budyniową podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na ciasto kakaowe, na masę położyć biszkopt, na biszkopt wyłożyć drugą część masy, przykryć ciastem kakaowym.
4.Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze