• Ciasto Katarzynka

    Dodane przez: Jaga85

  • Pierniczki nadają ciastu pyszny, charakterystyczny posmak. Niestety szybko znika ono z talerza.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Składniki

    - 4 paczki pierników Katarzynek w czekoladzie. (Jeśli są małe paczki to więcej trzeba kupić. Na sztuki to weszło mi 22 pierniki . Ale wszystko zależy od ich wielkości).


    Biszkopt czekoladowy:
    - 6 jajek,
    - 15 dag cukru,
    - 10 dag mąki,
    - 2 płaskie łyżki kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 0,5 łyżeczki sody.

    Masa kawowa:
    - 0,7 litra mleka
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 2 kopiate łyżki mąki kartoflanej,
    - 4 żółtka

    - 1,5 kostki masła,

    - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: Sypkie składniki łączymy razem. Ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Po dokładnym ubiciu dodajemy sypkie składniki. Delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką. Ciasto przelewamy na blaszkę (28x20) i pieczemy w 180°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę.

    2.

    Masa kawowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką , żółtkami i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy. Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości gotowanej wody. Masło ucieramy, dodajemy budyń. Do puszystej masy dodajemy przestudzoną kawę rozpuszczalną. Dodajemy alkohol ( Ja daje spirytus).

    3.

    Przełożenie: - Biszkopt czekoladowy - Masa - Pierniczki - Masa - Biszkopt czekoladowy. Udekorować według uznania. Można tak jak ja wierzch posmarować lekutko masą i posypać tartą czekoladą

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, pierniki
  • dodaj komentarz

    13 komentarzy

    • Katarzyna Janeczko
      2012-12-13T19:25:36+01:00 Katarzyna Janeczko
      Pierniczki Katarzynki KOCHAM, więc to ciasto musi być cudowne w smaku :)
    • Konto nieaktywne
      2012-12-13T19:57:30+01:00 Konto nieaktywne
      Zlituj się bo zabraknie mi miejsca w książce kucharskiej hi..hi.. co jedno to lepsze
    • Gość
      2012-12-13T22:19:10+01:00 dana (gość) IP: 178.219.*.*
      też tak uważam,tyle dobrych przepisów,ze nie można nadążyć piec i gotować
    • Paulina1507
      2012-12-13T22:59:20+01:00 Paulina1507
      Rewelacyjne
    • joanna30
      2012-12-14T09:08:11+01:00 joanna30
      Pyszne to ciacho musi być :)
    • ciastto80
      2012-12-14T10:06:34+01:00 ciastto80
      Ciasto wygląda baaaaaaaaardzo apetycznie, a katarzynki uwielbiam. Pozostaje mi tylko wypróbować przepis, a ślinka już mi cieknie ;)
    • misia146
      2012-12-15T13:03:06+01:00 misia146
      MAM PYTANIE CZY CISTO TRZEBA ZOSTAWIĆ NA JAKIŚ CZAS W LODÓWCE ABY ZMIĘKŁY PIERNIKI W KREMIE CZY OD RAZU JEST GOTOWE DO PODANIA?
    • Jaga85
      2012-12-15T16:58:42+01:00 Jaga85
      Oczywiście jak każde ciasto najlepiej smakuje gdy poleży przynajmniej 12 godzin. Ale wystarczy by poleżało ono w chłodzie 2-3 godziny by masa stężała. Wtedy dobrze się kroi. Pierniczki będą się także dobrze kroić.
      Dodatkowo można użyć do krojenia rozgrzanego noża, tzn zanurzonego wcześniej w gorącej wodzie.
      Takim ciepłym, ostrym nożem zawsze kroje ciasta tortowe i torty. Wówczas i polewa i masa idealnie się kroją.
    • misia146
      2012-12-28T16:24:40+01:00 misia146
      zrobiłam to ciacho!!! niestety nie było mi dane spróbować ani kawałka ale sądząc po czasie w jakim zniknęło było super. krem rewelacyjny. serdecznie polecam:)
    • Dana55
      2013-02-09T08:08:08+01:00 Dana55
      W sobotę mam imprezę chciałam upiec to ciasto ,ale nie mogę kupić tradycyjnych ciastek katarzynek,czy można je zastąpić innymi pierniczkami w czekoladzie np.nadziewanymi ?
    • DanusiaC
      2013-02-09T11:51:45+01:00 DanusiaC
      Zrobiłam to ciasto. PYCHA.
    • paolineczka
      2013-02-09T12:01:34+01:00 paolineczka
      Jaga napiszę krótko. JESTEŚ MISTRZYNIĄ CIAST
    • Jaga85
      2013-02-09T13:22:30+01:00 Jaga85
      Dzięki paolineczka!!!
      Dana55 możesz zastąpić innymi pierniczkami. Jak najbardziej mogą być też z nadzieniem!

Dodane przez: Jaga85

Jaga85 831

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-12-13T18:57:19+01:00

3697 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »