Oryginalna nazwa i smak, a także forma, ciasta z bananami i galaretką zawsze smakują.
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt kakaowy
5 jaj
1 szklanka cukru
1 budyń czekoladowy (na 0,5 l mleka)
2 łyżki kakao
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowo-waniliowa
600 ml śmietanki kremowej 30-36% (użyłam tej w kubku z Biedronki x2)
1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g (duże Danio 220 g, trochę trzeba zjeść ;))
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy (najlepiej z tartą wanilią) ok. 10 g
opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
4 łyżeczki żelatyny (jeśli dodajemy ajerkoniak)
3 łyżeczki żelatyny (jeśli rezygnujemy z %) rozpuszczone w 1/3 szklanki wody lub mleka
1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
1 cytryna do bananów i ponczu
3 galaretki cytrynowe (na 0.5l wody każda) rozpuszczone w 4 i 1/2 szklakach wody (1 litr i 125 ml)
Dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki (lub inny, ale myślę, że jak ktoś nie lubi, to może pominąć ten składnik)
1/2 lub cała tabliczka czekolady starta na tarce na wierzch ciasta
Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier i dalej ubijać do rozpuszczenia cukru.
Do masy dodać po 1 żółtku i delikatnie wymieszać, następnie dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i budyń czekoladowy w proszku. Delikatnie i dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej formy 26x36 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 *C przez 35-40 minut.
2.Po upieczeniu czekamy, aż biszkopt ostygnie, ale już teraz możemy rozpuścić galaretki i czekać, aż one też ostygną. Następnie przekrawamy biszkopt na dwie równe części i dolną smarujemy dżemem z czarnych porzeczek, a górną nasączamy sokiem z połowy cytryny 1:1 z wodą. Drugą połowę cytryny wyciskamy i tym sokiem smarujemy połówki lub plasterki obranych bananów i układamy je na spodzie z porzeczkami.
3.Ciasto musi być w formie, bo trzeba zalać tężejącą galaretką banany i wstawić do lodówki.
Kiedy już galaretka ładnie zwiąże, czas rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i ją ostudzić, teraz możesz ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier i serek waniliowy oraz żelatynę. Połowę albo większą połowę wylać na galaretkę i przykryć pozostałym plackiem, na wierzch resztę masy i tarta czekolada.
Komentarze