Ciasto Biedronka

4.97 (150 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Spodobał mi się pomysł i wykonanie, a kropki zrobiłam z borówek ;).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto jasne

    1 jajko
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny (kostka)
    1 szklanka cukru pudru

    Ciasto ciemne

    3 jajka
    1 szklanka gęstej śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka sody

    Krem domowy budyniowy

    1/2 l mleka
    cukier wanilinowy
    1 szklanka cukru kryształu
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny

    2-3 galaretki czerwone przygotowane wg przepisu na opakowaniu, ilość w zależności od wielkości blachy.
Wystaw ocenę:

4.97 (150 ocen)

Ciasto biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne kruche : Wszystkie składnik zagnieść na jednolite ciasto i włożyć do lodówki lub zamrażarki, bo musisz je zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  • ciasto jasne i ciemne 2. Ciasto ciemne : Ubij białka jaj na sztywną painę, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj sodę i kakao, oraz śmietanę i na końcu ubite białka, delikatnie.
    Teraz do tego ciemnego ciasta dodawaj partiami jasne starte ciasto i wszystko delikatnie wymieszaj.Przełóż do przygotowanej formy 26x36cm, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w 180 *C.
  • 3. Ciasto po upieczeniu jest suche,dlatego możesz je dodatkowo nasączyć, a później nałożyć krem, owoce i galaretkę. Ja przygotowałam gotowy krem Karpatka 5 minut. Ty możesz zrobić domowy krem budyniowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować