ciasto jablkowo- gruszkowe z budyniem innym sposobem.

4.5 (186 ocen)

pyszne kruche ,delkatne ciasto , na kazdo pore i okazje.

Składniki:

  • 3 szklanki maki
    3 zoltka
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1/4 kostki maragaryny
    1/4 kostki smalcu
    3 lyzki smietany kwasnej
    1/2 szklanki cukru pudru
    masa jablkowo -gruszkowa:
    1/2 kg. jablek dowolnych
    1/2 kg.gruszek
    2 lyzki plynnego miodu
    1 lyzka brazowego cukru
    1 szklanka mleka
    2 budynie smietankowe
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jablkowo- gruszkowe z budyniem innym sposobem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto na spód.
    Po przygotowaniu ciasta forme, obkładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, ubijając. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. forme wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowo-gruszkowej.

    Masa owocowa: Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w większe kostki około 2cm. Wrzucamy na patelnie teflonową i smażymy dodając miód,cukier brązowy,. W szklance mleka rozpuszczamy dwa budynie i dolewamy do smażonych owoców. Mieszamy wszystko dokładnie.
    Po przygotowanej masie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy na nie masę owocową.
    Następnie ubijamy białka z 2 lyzkami cukru, i przykrywamy masę jabłkowo-owocową. Na końcu posypujemy pokruszonym ciastem, które nam zostało. Proporcja ciasta jaką podaję jest znacznie większa, gdyż zamrażam ciasto do następnego wypieku , pieczemy w 175 stopni, okolo 40 min.

Porady

ciasto mozna podawac z lodami waniliowymi lub smietankowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować