Ciasto grysikowe z malinami

4.5 (195 ocen)

Krem z kaszy manny jest bardzo delikatny, dzięki czemu ciasto jest bardzo lekkie. Świeże maliny i galaretka sprawiają, że każdemu zasmakuje, szczególnie najmłodszym.

Składniki:



  • 250g herbatników,
    KREM:
    110g kaszy manny,
    1 l mleka,
    150g cukru pudru,
    250g masła,
    MASA MALINOWA:
    500g malin,
    2 łyżeczki żelatyny,
    1/4 szklanki wody,
    100g cukru
    500g malin,
    2 galaretki malinowe,
    600ml wody

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto grysikowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Na spodzie formy o wymiarach 23x28cm układamy herbatniki. W garnku zagotowujemy mleko. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż kasa zgęstnieje, ciągle mieszając.
  • ciasto 2. Po ugotowaniu masę studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (ok.3 minut).
  • ciasto 3. Połowę masy wykładamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę malinową. Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści i maliny się rozpadną. Następnie masę przecieramy przez sito.
  • ciasto 4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z malinami. Masę odstawiamy, gdy zacznie tężeć wykładamy ją na kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • ciasto 5. Po tym czasie na masie malinowej rozkładamy porcję herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu z manny. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretkę. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego :)

Porady

Do przygotowania ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Mus malinowy można przygotować z malin mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować