czeskie ciasto /grysikowe

4.5 (140 ocen)

  • 2 min

Kruche ciasto przekładane masą grysikową .Jest pracochłonne ale warto je zrobić bo efekt jest Super .

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka margaryny
    3 łyżki miodu
    3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%

    Masa:
    9 łyżek grysiku
    1 litr mleka tłustego
    1 szklanka cukru
    250 g masła

    6 łyżek powideł śliwkowych
    Polewa:
    8 łyżeczek cacao
    10 łyżeczek cukru pudru
    120 g masła
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czeskie ciasto /grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09yoibk 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dość dokładnie. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę (ponieważ mąki i śmietany bywają różne, może się okazać że trzeba będzie dodać któregoś z tych składników więcej niż podaję w proporcjach aby ciasto było zwarte). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  • image-0kow5ig 2. W tym czasie wsypujemy grysik na zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia praktycznie cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia po ok. minucie od chwili zagotowania się. Grysik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ja wystawiłam go na balkon). Zimny grysik będzie bardzo gęsty. Grysik ucieramy z miękkim masłem i cukrem. Masa gotowa
  • image-0atypds 3. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy obtoczonym w mące wałkiem na obficie podsypanym mąką blacie i umieszczamy w blaszce (nie wysmarowanej tłuszczem!!!) podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia (ok. kilkunastu minut). Placek wyjmujemy z blachy (jeśli dobrze podsypaliśmy mąką, wyjdzie bez problemu) i czynności powtarzamy z pozostałymi dwoma porcjami ciasta.
  • image-15lbhes 4. Ostatni upieczony placek pozostawiamy w blaszce i kiedy jest już zimny rozsmarowujemy na nim 3 łyżki powideł (ja do tego używam pędzla) i nakładamy połowę masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy trzecim plackiem i umieszczamy na nim polewę przygotowaną przez połączenie wszystkich składników w kąpieli wodnej. Posypujemy cukierkami i wkładamy do lodówki.

Porady

Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować