Ciasto francuskie ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto francuskie z dodatkiem śliwek, jabłek, żurawiny i nie tylko... Pyszne i łatwe do wykonania. Jego smak pozytywnie zaskakuje.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie (gotowy arkusz): 1 opakowanie
    - śliwki (węgierki lub inne/wypestkowane): 10 sztuk
    - jabłko: 1 sztuka
    - żurawina (suszone owoce): 8 sztuk
    - masło orzechowe: 4 łyżki
    - miód (naturalny/płynny): 2 łyżki
    - herbatniki (pokruszone): 2 sztuki
    - orzeszki ziemne: 10 sztuk
    - cynamon: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Śliwki umyć, pokroić w ćwiartki.
  • 2. Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty, w taki sposób, aby wystawało poza brzegi. Wystające kawałki ciasta fantazyjnie pozawijać.
  • 3. Spód ciasta wysmarować masłem orzechowym, na nim ułożyć jabłka, polać je miodem, oprószyć cynamonem. Na jabłkach ułożyć śliwki. Jeżeli zostanie nam jeszcze odrobina ciasta francuskiego można przełożyć je przez środek tarty.
  • 4. Tartę z owocami piec 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200- 220 stopni C. Po wyjęciu posypać herbatnikami, orzeszkami ziemnymi i owocami żurawiny. Spód ciasta nasiąknie sokami z owoców, a brzegi pięknie "spuchną" i zrumienią się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Masło orzechowe Miód Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować