Ciasto drożdżowe z truskawkami pod kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Margarynę roztopić, schłodzić. Wszystkie składniki oprócz owoców i dżemu razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować dżemem, nałożyć na nie drugą część ciasta i przykryć ściereczką, zostawiając na 2 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Po tym czasie ciasto posypać truskawkami i wyłożyć bezę. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
2.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukry, ubijać do ich rozpuszczenia. Na koniec wsypać kokos i delikatnie połączyć mieszając łyżką.
Komentarze