Ciasto drożdżowe z truskawkami pod kokosową bezą

4.5 (146 ocen)

  • 20 min

Szybkie, proste i przepyszne!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto drożdżowe:
    600g mąki
    250g margaryny
    60g drożdży
    6 łyżek mleka
    2 jajka
    7 łyżek cukru
    400g dżemu – czarna porzeczka
    Ok. 500g drobnych truskawek

    Beza kokosowa:
    5 białek
    ¾ szkl cukru
    Cukier waniliowy
    100g kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z truskawkami pod kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Margarynę roztopić, schłodzić. Wszystkie składniki oprócz owoców i dżemu razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować dżemem, nałożyć na nie drugą część ciasta i przykryć ściereczką, zostawiając na 2 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Po tym czasie ciasto posypać truskawkami i wyłożyć bezę. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukry, ubijać do ich rozpuszczenia. Na koniec wsypać kokos i delikatnie połączyć mieszając łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować