Ciasto drożdżowe z kiwi pod kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasta drożdżowe uwielbia moja rodzinka, zatem często gości na naszym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki tortowej
    4 żółtka
    3 całe jajka
    3/4 szklanki cukru
    100 g drożdży
    250 g masła
    2 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    Kruszonka:
    8 łyżek masła
    6 łyżek cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3 czubate łyżki kokosowych wiórek

    3-4 owoce kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z kiwi pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Rozczyn:
    1 szklanka mleka
    100 g świeżych drożdży
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka cukru

    Mleko lekko podgrzewamy.
    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, rozkruszone drożdże. Wlewamy mleko, rozcieramy.
    Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • składniki sypkie na ciasto drożdżowe 2. Do dużej miski wsypujemy: pozostałą cześć mąki, cukru, cukier waniliowy.
  • roztrzepane jajka 3. Jajka rozkłócamy razem z żółtkami, przy pomocy trzepaczki.
    Wlewamy do miski ze składnikami sypkimi.
  • składniki na ciasto drożdżowe 4. Masło rozpuszczamy i letnie wlewamy do pozostałych składników.
    Wlewamy rozczyn oraz pozostałą część mleka.
  • wyrabianie ciasta drożdżowego 5. Ciasto wyrabiamy ręką, aż będzie od niej odstawać.
  • ciasto drożdżowe odstawione do wyrośnięcia 6. Ciasto po wierzchu oprószamy lekko mąką. Przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 7. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • ciasto drożdżowe w blaszce 8. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 23 x 34cm, wyłożona pergaminem.
  • kokosowa kruszonka 9. Wykonanie kruszonki:
    Wszystkie składniki łączymy razem. W razie konieczności dosypać mąki lub zwiększyć ilość tłuszczu. Ciasto powinno się kruszyć.
  • pokrojone owoce kiwi 10. Owoce kiwi umyć, obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę.
  • owoce kiwi na cieście drożdżowym 11. Na ciasto rozsypać pokrojone owoce kiwi. Lekko je wcisnąć.
  • ciasto drożdżowe z kiwi posypane kruszonką- przed pieczeniem 12. Kruszonką posypujemy ciasto. Lekko wciskamy. Smarujemy białkiem.
  • pieczenie ciasta drożdżowego 13. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C przez ok. 45- 50 min z termoobiegiem, ale tylko grzanie od dołu.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
  • upieczone ciasto drożdżowe z kiwi i kruszonką 14. Ciasto lekko studzimy. Wówczas wyjmujemy z blachy, zdejmujemy pergamin.
  • ciasto drożdżowe z kiwi pod kokosową kruszonką 15. Kroimy na kwadraty. Podajemy do kawy, kakao, herbaty na podwieczorek.
  • ciasto drożdżowe z kiwi pod kokosową kruszonką 16. Smacznego:)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Czas przygotowania podany jest bez oczekiwania na wyrastanie. Ciasto jest długo świeże ( jeśli zostanie cokolwiek), pulchne, wysokie, podzielne. Nadaje się na 2 śniadanie, piknik, wycieczkę lub podwieczorek. Bardzo lubią go dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować