Ciasto czekoladowe z truskawka

0 (0 ocen)

To pierwsze moje czekoladowe ciasto i juz wiem ze nie ostatnie-Was tez zapraszam!

Składniki:

  • .250 gr czekolady fondente
    .3/4 kostki masla
    .1/2 szklanki cukru
    .1/2 szklanki "Whisky Cream"
    .2 i 1/2 szklanki maki pszennej
    .3 lyzki kakao
    .2 lyzeczki proszku do pieczenia
    .1 lyzeczka sody oczyszczonej
    .4 jajka
    .5 swiezych truskawek

    Polewa
    .100 gr czekolady fondente
    .1/2 szklanki cukru
    .1/3 szklanki "Whisky Cream"
    .1/3 kostki masla
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 180st.C
  • 2. Blaszke o wymiarach 20 na 30 cm wykladamy papierem do pieczenia.
  • 3. Do rondelka przekladamy pokruszona czekolade,maslo,whisky,cukier i kakao,wszystko podgrzewamy do calkowitego rozpuszczenia skladnikow,potem odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • 4. Do jeszcze cieplej masy czekoladowej dodajemy po jednym jajku i krotko miksujemy.
  • 5. Na koniec dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona i dokladnie mieszamy.
  • 6. Mase wylewamy na przygotowana blache,truskawki kroimy w male czastki ,opruszamy je nieco maka i wykladamy na ciasto .
  • 7. Blache wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy przez 35 min. ( do suchego patyczka ),potem ciasta wystawiamy z piekarnika i studzimy.
  • 8. Polewa
    Wszystkie skladniki na polewe podgrzewamy w rondelku do ich calkowitego rozpuszczenia i polaczenia.
    Polewe studzimy ,kiedy jest juz zimna,wylewamy na ciasto.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować