Ciasto czekoladowe z truskawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawiamy na 180st.C
2.Blaszke o wymiarach 20 na 30 cm wykladamy papierem do pieczenia.
3.Do rondelka przekladamy pokruszona czekolade,maslo,whisky,cukier i kakao,wszystko podgrzewamy do calkowitego rozpuszczenia skladnikow,potem odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
4.Do jeszcze cieplej masy czekoladowej dodajemy po jednym jajku i krotko miksujemy.
5.Na koniec dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona i dokladnie mieszamy.
6.Mase wylewamy na przygotowana blache,truskawki kroimy w male czastki ,opruszamy je nieco maka i wykladamy na ciasto .
7.Blache wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez 35 min. ( do suchego patyczka ),potem ciasta wystawiamy z piekarnika i studzimy.
8.Polewa
Wszystkie skladniki na polewe podgrzewamy w rondelku do ich calkowitego rozpuszczenia i polaczenia.
Polewe studzimy ,kiedy jest juz zimna,wylewamy na ciasto.
Smacznego!
Komentarze