Ciasto Czekoladowe z Michaszkami

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Ciasto Czekoladowe z Michaszkami

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 6 jajek
    * 1 szklanka cukru
    * 1 szklanka mąki
    * 2 łyżki kakao lub budyń czekoladowy
    * łyżka proszku do pieczenia

    Masa:
    * 300 ml kremówki
    * 500 g serka mascarpone
    * 200 g cukierków Michaszków
    * w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt rzadka należy w 125 ml wody rozpuścić łyżkę żelatyny - dodać do masy i delikatnie wymieszać.


    Wierzch placka:
    * 250 ml kremówki
    * kakao
    * wiórka czekoladowe


Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Ciasto czekoladowe z michaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych powyżej składników upiec biszkopt ( blaszka 30X25 ) w temperaturze 180 stopni( czas pieczenia około 30 minut). Następnie kremówkę ubić na sztywno dodać do niej serek mascarpone oraz pogniecione cukierki Michaszki - delikatnie wymieszać (w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt rzadka należy w 125 ml wody rozpuścić łyżkę żelatyny - dodać do masy i delikatnie wymieszać). Upieczony biszkopt przełożyć wcześniej przygotowaną masą. Wierzch placka posmarować ubitą kremówką następnie posypać kakaem i wiórkami czekoladowymi.

Porady

Biszkopt lepiej smakuje gdy jest nasączony kawą rozpuszczalną. Każdy może ubiec biszkopt czekoladowy ze swojego sprawdzonego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować