Masa:
* 300 ml kremówki
* 500 g serka mascarpone
* 200 g cukierków Michaszków
* w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt rzadka należy w 125 ml wody rozpuścić łyżkę żelatyny - dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto czekoladowe z michaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych powyżej składników upiec biszkopt ( blaszka 30X25 ) w temperaturze 180 stopni( czas pieczenia około 30 minut). Następnie kremówkę ubić na sztywno dodać do niej serek mascarpone oraz pogniecione cukierki Michaszki - delikatnie wymieszać (w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt rzadka należy w 125 ml wody rozpuścić łyżkę żelatyny - dodać do masy i delikatnie wymieszać). Upieczony biszkopt przełożyć wcześniej przygotowaną masą. Wierzch placka posmarować ubitą kremówką następnie posypać kakaem i wiórkami czekoladowymi.
Porady
Biszkopt lepiej smakuje gdy jest nasączony kawą rozpuszczalną.
Każdy może ubiec biszkopt czekoladowy ze swojego sprawdzonego przepisu.
Komentarze