Jabłecznik z pianką bezową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy składniki na kruche ciasto następnie dzielimy je na 2 części i pieczemy dwa kruche blaty na blaszce (30X25) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 8 - 10 min.
2.Ubijamy białka z cukrem na sztywno następnie dodajemy pozostałe składniki (cukier waniliowy, kisiel pomarańczowy ) - mieszamy. Bezę pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 min na blaszce (30X25) wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Jabłka przesmażamy z cukrem następnie dodać o nich 2 galaretki cytrynowe. Odstawić do wystudzenia.
4.Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno następnie dodajemy do niej cukier waniliowy oraz cukier kryształ - mieszamy.
5.Na dnie blaszki wyłożonej folią aluminiową lub folia spożywczą układamy kruche ciasto następnie wykładamy na nie przesmażone jabłka. Na jabłka kładziemy drugie kruche cisto następnie wykładamy na nie śmietanę kremówkę. Na śmietanę kładziemy wcześniej upieczoną bezę.
Komentarze