Jabłecznik z pianką bezową

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To pyszne ciasto zawsze robi wrażenie na gościach

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    * 5 żółtek
    *1/2 kostki masła
    * 1/2 kostki margaryny
    *3/4 szklanki cukru pudru
    *2,5 szklanki mąki
    * 2 łyżki proszku do pieczenia

    Beza:
    *5 białek
    * 30 deko cukru
    * 1 cukier waniliowy
    *kisiel pomarańczowy

    Jabłka:
    * 2 kg jabłek
    * 2 galaretki cytrynowe
    * cukier do smaku (według uznania)

    Śmietana:
    * szklanka śmietany 30%
    * cukier waniliowy
    * 5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik z pianką bezową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy składniki na kruche ciasto następnie dzielimy je na 2 części i pieczemy dwa kruche blaty na blaszce (30X25) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 8 - 10 min.
  • 2. Ubijamy białka z cukrem na sztywno następnie dodajemy pozostałe składniki (cukier waniliowy, kisiel pomarańczowy ) - mieszamy. Bezę pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 min na blaszce (30X25) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Jabłka przesmażamy z cukrem następnie dodać o nich 2 galaretki cytrynowe. Odstawić do wystudzenia.
  • 4. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno następnie dodajemy do niej cukier waniliowy oraz cukier kryształ - mieszamy.
  • 5. Na dnie blaszki wyłożonej folią aluminiową lub folia spożywczą układamy kruche ciasto następnie wykładamy na nie przesmażone jabłka. Na jabłka kładziemy drugie kruche cisto następnie wykładamy na nie śmietanę kremówkę. Na śmietanę kładziemy wcześniej upieczoną bezę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować