Ciasto "coś dobrego" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta ciemnego:Jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę,proszek do pieczenia i lekko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać 2 łyżki na przemian jasnego i ciemnego ciasta. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na pół. Masa:Galaretki rozpuścić razem w 1 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić ze śnieżką i dodać tężejącą galaretkę. Wykonanie polewy czekoladowej: Margarynę rozpuścić z cukrem i ostudzić. Dodać kakao i ubite na puch jajko. Wymieszać.
Złożenie ciasta: Placek-masa-placek-polewa.Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na 2 godziny
Komentarze