Ciasto cappuccinowo - orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Idealne ciasto do kawy.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 jajek
    - szklanka zmielonych orzechów włoskich
    - 4 łyżki bułki tartej
    - 1/2 szklanki cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - łyżka mąki
    - łyżka kakao
    Masa:
    - 2 budynie waniliowe
    - 1/2 litra mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 łyżki żelatyny
    - 10 dkg cappuccino waniliowego
    Na posypkę:
    - pokruszone krakersy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccinowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodajemy orzechy i bułkę tartą i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę a do drugiej kakao. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 29 wlewamy najpierw ciasto ciemne a póżniej ciasto jasne. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 175`.
  • 2. W 1/2 szkl. mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Resztę mleka gotujemy. Gotujemy budyń. Dodajemy cappuccino i mieszamy. Studzimy. W 1/2 szkl. gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Budyń miksujemy z żelatyną.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół. Na placka wykładamy masę ( trochę zostawiamy ) i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy rozkruszonymi krakersami. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować