Ciasto brzoskwiniowe z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i po troszeczku mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec ucierania dodać olejek. Formę prostokątną (29x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i część z nich pokroić w plasterki, ułożyć na cieście lekko dociskając.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez 25 minut.
2.Po upieczeniu ciasto wystudzić, papier usunąć.
Do syropu z brzoskwiń dolać około 1/2 szklanki wody i zagotować.
W 1/2 rozrobić proszek budyniowy i jak syrop się zagotuje - ugotować budyń, jeszcze ciepłą masę wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie pokrojone w grubszą kostkę. Orzeszki lekko podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na ciasto. Pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze