Ciasto borówkowo - brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

ciasto z borówką i brzoskwinią, ale można dać inne sezonowe owoce

  • Łatwy

Składniki:

  • - Ciasto : jajka (duże): 3 sztuki
    - białe wino (użyłam Carlo Rossi): 100 mililitrów
    - mąka: 1.5 szklanki
    - kakao: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - margaryna Kasia: 100 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - Masa : śmietanka 30%: 350 mililitrów
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - śmietan fix: 2 sztuki
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - Dodatkowo : borówka amerykańska: 400 gramów
    - brzoskwinia: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto borówkowo - brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką Kasię utrzeć, dodać oba cukry i dalej ucierać.
    Dodawać po jednym jajku.
    Gdy margaryna dobrze połączy się z jajkami dodać wino oraz mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao.
    Dokładnie wyrobić ciasto.
    Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
    Piec 30 minut w 170 stopniach.
    Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z wymieszanymi ze śmietan fixami i cukrami waniliowymi.
    Ubijać aż śmietana nabierze odpowiedniej konsystencji.
    Dodać serek i na wolnych obrotach wszystko połączyć.
  • 3. Na jeden placek wyłożyć 3/4 masy, na niej ułożyć borówki.
    Przykryć drugim plackiem, który należy pokryć resztą masy.
    Górę i dół ciasta udekorować borówkami i półplasterkami brzoskwini.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto brzoskwiniowe

To może cię zainteresować