Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie blatu czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 5 łyżek mleka.
Kolejno białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i łączymy z wcześniej ubitymi białkami.
Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na przygotowaną formę
o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.
Wykonanie kremu:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy
w jak najmniejszej ilości wrzątku.Jajka ubijamy z cukrem na parze i dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i łączymy ją z
masą czekoladowo-serową. Krem rozprowadzamy na wcześniej upieczonym blacie czekoladowym i wstawiamy do lodówki
Owoce układamy na warstwie serowej i zalewamy tężejącą galaretką/
Komentarze