Ciasto bezowe z orzechami

4.5 (187 ocen)

Pieczenie ciast i widok męża oraz dzieci pałaszujących moje słodkośći sprawia mi dużą przyjemność.

Składniki:

  • Ciasto:
    *40 dag mąki
    *20 dag margaryny
    *10 dag cukru pudru
    *1 żółtko
    *1 łyżeczka sody
    *1 łyżeczka proszku do pieczenia
    *3 łyżeczki śmietany
    Piana:
    *4 białka
    *20 dag cukru
    Krem:
    *25 dag masła
    *2 żółtka
    *pół litra mleka
    *1 łyżka mąki ziemniaczanej
    *2 łyżki mąki pszennej
    *7 łyżeczek cukru
    *cukier waniliowy
    Oraz
    * marmolada
    *15 dag posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bezowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy i dzielimy na pół. Rozwałkowujemy dwa placki (24x36 cm). Oba smarujemy marmoladą i pianą ubitą z białek i cukru. Oba posypujemy orzechami. Pieczemy po ok.30 minut. w temp. 180 ^ C.
  • 2. Krem: mąki mieszamy ze szklanką mleka im żółtkami. Wlewamy do gotującego się z cukrami pozostałego mleka. Mieszamy do momentu zgęstnienia i uzyskania jednolitego kremu. Studzimy. Ucieramy z masłem. Przekładamy placki. Posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować