Ciasto cytrynowo-bezowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyjątkowy smak, który subtelnie balansuje między słodyczą bezy a kwaśną cytryną. Cytrynowe nuty nadają bezie niepowtarzalny charakter, tworząc doskonałą propozycję na ciepłe dni!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód
    200 g mąki
    100 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka zimnej wody
    1 szczypta soli
    Krem cytrynowy
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    4 jajka
    4 cytryny
    1 skórka otarta z cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Beza
    200 g cukru
    4 białka jajek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto cytrynowo-bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód
    Z podanych składników ulep ciasto, schładzaj je w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarze 25 cm, piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź, ale nie wyciągaj z formy.

    Krem cytrynowy
    Aby przygotować krem cytrynowy, rozbełtaj w garnku jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sok z 4 cytryn oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij ją z ognia i dodaj małe kawałki zimnego masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, poczekaj, aż masa ostygnie i wylej ją na upieczony spód.

    Beza
    Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę. Bezą przykryj krem cytrynowy, zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj, gdy jest ostudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować