ciasteczka bezowe z orzechami

4.46 (195 ocen)

  • 30 min

Leciuteńkie, pełne orzechów ciasteczka są świetnym sposobem na zużycie pozostałych białek po jakimś cieście.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 białka
    200 gramów posiekanych drobno orzechów (ja miałam mieszankę orzechów arachidowych i nerkowców w miodzie)
    250 gramów brązowego cukru (może tez być biały)
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Beza

Ciasteczka bezowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z cukrem i solą.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier z mąką i solą, delikatnie, ale dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy orzechy i mieszamy, by "rozeszły" się po całości masy.
    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcję ciasta z ilości 1 łyżeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
    Uwaga: ciasteczka odklejajmy z papieru dopiero wtedy, gdy ciasteczka lekko przestygną.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Brązowy cukier Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować