CIASTO A'LA PRINCE POLO

4.5 (158 ocen)

  • 50 min

Pyszne i szybkie do zrobienia :) :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 opakowania biszkoptów okrągłych, puszka brzoskwiń, 2 galaretki

    Biszkopt czekoladowy:
    4 jajka, 4 łyżki cukru, łyżka kakao, op. Budyniu czekoladowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta sody, 1/3 szklanki mąki.

    Ciasto z wafelkami:
    Szklanka białek, 1,5 szklanki cukru, 25 dkg wafelków Prince Polo, 20 dkg orzechów (połowa mielona, połowa posiekana), 10 dkg wiórków kokosowych, łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa kawowa:
    1,5 kostki masła, ¾ litra mleka, 2 budynie waniliowe, płaska łyżka maki ziemniaczanej, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto a'la prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO A'LA PRINCE POLO 1. 1. Biszkopt czekoladowy:
    Ubić białka na sztywno, dodać pozostałe składniki i przygotować ciasto biszkoptowe. Piec 20 minut w temp. 180oC.

    2. Ciasto z wafelkami:
    Ubić białka z cukrem. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180oC.

    3. Masa kawowa:
    Wymieszać połowę mleka z budyniem, mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mieszankę i ugotować budyń. Kiedy ostygnie, zmiksować go z masłem, dodać kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i zmiksować na gładki krem.

    4. Na ciemne ciasto z wafelkami nałożyć krem kawowy , na krem ułożyć biszkopty i znów nałożyć krem zostawiając trochę na wierzch cista. Następnie nakryć go biszkoptem czekoladowym i posmarować resztą kremu kawowego. Następnie na krem położyć brzoskwinie i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Porady

To ciasto można także zrobić bez biszkoptów pomiędzy masą, Można także brzoskwinie i galaretkę zastąpić polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować