Ciasto 3 w 1

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Może wyglądać na pracochłonne, ale jest naprawdę proste w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki maku
    1 łyżka kakao
    10 dag rodzynek
    dżem z czarnej porzeczki
    krem do karpatki
    parę łyżek spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Ciasto 3 w 1 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 3 w 1 1. Rodzynki moczymy w spirytusie.
    Biszkopt: białka ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier i cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku.Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części.Do pierwszej wsypać wiórki, do drugiej mak, do trzeciej kakao.Masy przekładać do tortownicy łyżką na przemian - podobnie jak ciasto zebra.Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.Piec w 180st. przez 40-45min (do suchego patyczka).
    Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwie części i przełożyć 3/4 kremu karpatka, przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. 1/4 rozsmarować na wierzchu.Na to kilka łyżek dżemu. Rodzynki osączyć ze spirytusu i wysypać na ciasto.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Zazwyczaj robię je dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka Kokos Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować