1.Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, przestudzić. Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie.
2.Oddzielić żółtka od białek. Dodać żółtka do masy kakaowej, dobrze wymieszać. Odlać 4-5 łyżek tej masy - będzie to polewa.
3.Dodać mąkę z proszkiem, odsączone rodzynki i posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką.
4.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy - ja tym razem razem użyłam keksówki o wym. 35x12cm, ale świetnie wychodzi również w tortownicy 24cm. Piec ok 50min w 175st lub do suchego patyczka.
5.Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i polać odłożoną wcześniej polewą. Smacznego!
Porady
Ciasto jest wilgotne, zachowuje świeżość przez kilka dni po upieczeniu.
Komentarze