Leoncio

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czyli Isaura bez sera. Moje ukochane ciasto Isaura po małej modyfikacji:)

  • 60 min

Składniki:

  • -250g margaryny
    -1 szklanka cukru
    -3 łyżki kakao
    -5 łyżek wody
    -4 duże jaja
    -1,5 szklanki przesianej mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -garść rodzynek
    -ok. 1/2 tabliczki dowolnej czekolady (byle nie nadziewanej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Leoncio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, przestudzić. Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Dodać żółtka do masy kakaowej, dobrze wymieszać. Odlać 4-5 łyżek tej masy - będzie to polewa.
  • 3. Dodać mąkę z proszkiem, odsączone rodzynki i posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką.
  • 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy - ja tym razem razem użyłam keksówki o wym. 35x12cm, ale świetnie wychodzi również w tortownicy 24cm. Piec ok 50min w 175st lub do suchego patyczka.
  • Leoncio 5. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i polać odłożoną wcześniej polewą. Smacznego!

Porady

Ciasto jest wilgotne, zachowuje świeżość przez kilka dni po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować