Ciastka francuskie

0 (0 ocen)

Dość pracochłonne, ale za to pyszne.

Składniki:

  • - ok.3 szkl mąki + 2-3 łyżki
    - 50 dag margaryny lub masła
    - 1 jajo
    - 2 łyżeczki octu
    - szklanka wody
    - płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto podstawowe:
    Mąke przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sól, ocet, jajo i zimną wodę. Składniki połączyć, dokładnie wyrobić ciasto, aby było ciągliwe i miało konsystencję ciata pierogowego. Przełożyć na talerz, schłodzić (ok 15 minut).
  • 2. Ciasto maślane:
    Margarynę rozetrzeć nożem na stolnicy z 2-3 łyżkami mąki na jednolitą masę. Masę maślaną uformować w prostokąt grubości ok 2 cm. Ciasta położyć na desce i oziębić.
  • 3. Stolnicę posypać cienką warstwą mąki. Wyłożyć ciasto podstawowe i rozwałkować na kształt koła na grubość ok.1 cm. Na środku koła umieścić prostokąt z ciasta maślanego. Złożyć ciasto w kopertę. Rozwałkować na grubość ok 2 cm, nadając kształt prostokąta. Wałkując ciasto zachować jeden kierunej tj. od siebie na zewnątrz. Nie należy ciasta przewracać.
  • 4. Rozwałkowane ciasto złożyć na 3 lub 4 części, położyć na desce, przykryć ścierką i oziębić w lodówce ok 15-20 minut. Oziębione ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, złożyć jak poprzednio na 3-4 części i ochłodzić. Czynność tą powtórzyć 3 razy.
  • 5. P tym czsie ostatni raz rozwałkowane ciasto kroić w nieduże rąby, posmarować rozmąconym jajkiem, osypać dość grubo cukrem, ułożyć na blasze nie natłuszczonej, piec w 250 stopniach na złoty kolor (ok 10-15 minut).

Porady

z tego ciasta można wykonywać inne ciastka nadziewane np. marmoladą lub owocami albo mięsem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować