Ciasteczka Ule Karoliny

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Moja babcia robiła je w każde Święta teraz i ja robię je dla swojej rodziny

  • 60 min

Składniki:

  • kostka margaryny
    200g. cukru pudru
    200g.mielonych orzechów
    1 białko
    15dkg. cukru pudru
    3 żółtka
    2 kieliszki spirytusu
    Wafel - andrut
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka ule karoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na ciasto: 200g. mielonych orzechów i 200g cukru pudru i 1 białko - wszystko dobrze wyrobić Przepis na wypełnienie: 1/3 kostki margaryny, 15 dkg. cukru pudru, 3 żółtka i 2 kieliszki spirytusu - wszystko utrzeć. Do ULI trzeba mieć specjalne foremki. 1.Foremkę wysypać cukrem pudrem i zamknąć 2.Wypełnić ciastem i wydrążyć otwór 3.Włożyć wypełnienie i przyłożyć wycięty z waflii krążek 4.Foremkę połozyć i otworzyć przytrzymując kciukiem z tyłu foremki.Można udekorować polewą czekoladową. Smacznego

Porady

Aby ciasto łatwo odchodziło od foremki i miało ładny kształt trzeba schłodzić wyrobione ciasto w lodówce ok 30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować