CHOINKI ŚWIĄTECZNE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Upieczone i udekorowane choinki świetnie prezentuję się na świątecznym stole ale też można przygotować je jako prezent świąteczny.Polecam na Boże Narodzenie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    20dag margaryny
    1 łyżka smalcu
    1/2 szklanki oleju
    2 płaskie łyżeczki amoniaku
    6 jaj
    1 szklanka miodu
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki śmietany
    2 płaskie łyżeczki sody
    2 torebki przyprawy do piernika
    do dekoracji perełki srebrne (może być coś innego)
    lukier lub biała czekolada do polewania choinek
    wykałaczki do nabijania gwiazdek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Choinki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/2 szklanki cukru zrumienić na karmel, do ciepłego wlać 1/2 szklanki wody, dodać miód.
    3 całe jaja i 3 żółtka ubić z 1/2 szklanki cukru.
  • 2. Sodę i amoniak wsypać do śmietany i wymieszać.Tłuszcz rozpuścić.
  • 3. Do miski wsypać mąkę, dać jaja, śmietanę i resztę składników.Wymieszać łyżką i zostawić na 24 godziny.
  • Gwiazdki 4. Na drugi dzień wałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać ciastka w formie gwiazdek (ja miałam foremki- gwiazdki różnej wielkości) i piec
  • 5. Na wykałaczki nabijamy gwiazdki od największej do najmniejszej.Ilość choinek zależy tylko i wyłącznie od nas.
  • Las choinek 6. Następnie przygotowane chonki polewamy lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą (ja zrobiłam pół-lukrem i pół-polewą) i ozdabiamy perełkami lub innymi ozdobami.
  • Choinkowy prezent 7. Na następny dzień choinki pakujemy w odpowiednie kawałki celofanu i na górze związujemy kokardką,takie wykonanie choinek to świetny pomysł na prezent.

Porady

Podczas pieczenia ciasteczek nie trzeba ich za bardzo spiekać bo będą bardzo twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować