Zakręcony chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier,mleko i łyżkę mąki rozmieszać dokładnie i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
2.Resztę mąki, olej dać do miski,dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ręką aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski.
3.Wyrobione ciasto podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao i znów dokładnie wyrobić.
4.Obie części ciasta (w osobnych miskach) odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte części osobno rozwałkować.Na jasną część położyć ciemną i razem zwinąć w rulon.Przełożyć do keksówki (najlepiej gdy łączenie ciasta będzie na dole).Odstawić do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut.
Porady
mleko powinno być ciepłe a pozostałe składniki pokojową temperaturę.
Komentarze