Zakręcony chlebek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Upieczony przeze mnie chleb jest bardzo dobry i ślicznie prezentuje sie na stole.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na jeden bochenek (forma: keksówka):
    24 g. drożdży
    1 łyżka cukru
    300g maślanki lub mleka
    500g. mąki
    25g. oleju
    2 łyżki kakao

Zakręcony chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier,mleko i łyżkę mąki rozmieszać dokładnie i odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki, olej dać do miski,dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ręką aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski.
  • 3. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao i znów dokładnie wyrobić.
  • 4. Obie części ciasta (w osobnych miskach) odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ZAKRĘCONY CHLEBEK 5. Wyrośnięte części osobno rozwałkować.Na jasną część położyć ciemną i razem zwinąć w rulon.Przełożyć do keksówki (najlepiej gdy łączenie ciasta będzie na dole).Odstawić do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut.

Porady

mleko powinno być ciepłe a pozostałe składniki pokojową temperaturę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy