Chleb z mąką kukurydzianą

4.48 (166 ocen)

  • 20 min

Często piekę chleb, za każdym razem zmieniam przepis, dodając inne składniki do ciasta. Tym razem dodałam mąkę kukurydzianą. Chlebek wyszedł puszysty a mąka kukurydziana nadała ciastu żółty kolor. Moje chlebki piekę w niewielkiej blaszce dla dwóch osób.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma 25x11 cm
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
    2 dag świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    Tłuszcz do formy
    4 łyżeczki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z mąką kukurydzianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki(mąki wymieszać razem) i odstawić całość w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie zagnieść ręką jednolite gładkie ciasto. Zagniatać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ponownie zagnieść, przełożyć do natłuszczonej formy, ciasto naciąć radełkiem lub nożem i znów odstawić w ciepłe miejsce aż chlebek urośnie. Zwilżyć wierzch ciasta zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec w tej temp. 40 minut. Skórka na wierzchu ma być spieczona i chrupiąca.

Porady

1.wierzch chlebka można posypać makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować