Chleb z gruszką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Chleb z gruszką

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka pszenna: 900 gramów
    - mąka żytnia: 100 gramów
    - sól: 25 gramów
    - świeże drożdże: 30 gramów
    - woda: 350 mililitrów
    - mleko: 350 mililitrów
    - miód: 2 łyżki
    - masło: 80 gramów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - gruszki pokrojone w kostkę: 400 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W dużej misce wymieszać 900g mąki pszennej, mąkę żytnią i sól. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim pokruszone drożdże oraz wodę i miód (można też wcześniej rozpuścić drożdże w małej ilości wody). Najpierw mieszać ciasto drewnianą łyżką zaczynając od środka, następnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie spójne.

    2. Następnie dodajemy masło w kawałkach i wyrabiamy.

    3. Dodać kawałki gruszki oraz wanilię delikatnie wyrabiając ciasto i dodając jak najmniej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny (ciasto ma podwoić objętość).

    Przełożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i odgazować składając je 2-3 razy. Podzielić na 6 równych części, lekko posypać mąką i uformować w niezbyt ścisłą kulę. Pozostawić na 15 min. Ułożyć je na papierze do pieczenia pozostawiając min. 5 cm odstępu między nimi. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h30.

    4. Piekarnik nagrzać do 220°C wstawiając małe naczynie z wodą.

    5. Chleby lekko spryskać wodą.

    6. Piec chleby 30 min, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić chleby jeszcze na 5 min. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Piknik Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować