Przepyszny chlebek pszenno-żytni. Z dodatkiem siemienia lnianego. Ładnie rośnie dzięki niewielkiemu dodatkowi drożdży, ale długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
60 g wody
60 g mąki pszennej typ 2000
Zaparka:
100 g mąki żytniej typ 2000
100 g wrzątku
Ciasto właściwe:
150 g mleka
5 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
350 g mąki pszennej typ 650
2 łyżki siemienia lnianego
Ziarna do posypania
Chleb na zakwasie z zaparką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z mąką i wodą, przykryć ściereczką i odstawić na cała noc.
Rano zalać mąkę żytnią wrzątkiem (najlepiej w misce), szybko wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić do ostudzenia.
Do misy robota wsypać mąkę, sól i siemię lniane. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Dodać oliwę, zaparkę i zaczyn, wymieszać na jednolitą masę. Wlać do misy i zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć do formy (średnica 21cm) wyłożonej papierem, wyrównać dłonią zmoczoną w wodzie, posypać czarnym sezamem (siemię lniane już mi się skończyło ;)) i odstawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 i piec jeszcze ok. 25 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze