Chleb ekologiczny

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Chleba nie kupuję, lecz piekę sama. Zawarte w nim płatki i nasiona regulują przemianę materii i dobrze wpływają na samopoczucie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● 1 kg mąki pszennej
    ● 1 szkl. otrąb pszennych
    ● po 1/2 szkl. płatków owsianych i jęczmiennych
    ● 1/2 szkl. zmiażdżonych płatków kukurydzianych
    ● 1/4 szkl. siemienia lnianego
    ● 1/4 szkl. pestek słonecznika
    ● 6-9 ząbków czosnku
    ● 3 łyżeczki soli
    ● szczypta cukru
    ● 10 dag drożdży
    ● 2 łyżki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ekologiczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy
    w litrze ciepłej wody. Dodajemy
    sól, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę
    mieszamy z otrębami, płatkami,
    siemieniem lnianym i słonecznikiem
    (trochę otrąb,pestek i siemienia odkładamy).
    Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy
    ciasto. Odstawiamy
    na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Dwie keksówki (36 x 12 cm)
    smarujemy margaryną i posypujemy
    otrębami. Wkładamy
    ciasto, wygładzamy. Odstawiamy
    na 10 minut do wyrośnięcia.
    Posypujemy słonecznikiem
    i siemieniem. Pieczemy
    75 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować