Chałwowiec

4.48 (157 ocen)

Wyśmienite ciasto. Polecam szczególnie na uroczyste okazję.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szkl mąki
    - 3/4 szkl cukru pudru
    - 5 żółtek
    - 20 dag margaryny lub masła roślinnego
    - 2 cukry waniliowe
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa sezamowa:
    - 20 dag sypkiego sezamu
    - 2 łyżki miodu
    - ok. 5 dag margaryny
    - 1 łyżka cukru pudru

    Warstwa kokosowa:
    - 5 białek
    - 1,5 szkl cukru pudru
    - 10 dag wiórek kokosowych

    Krem chałwowy
    - 30 dag chałwy
    - ok. 1/2 margaryny

    Dodatkowo:
    - dżem najlepiej z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 części. Rozwałkować.
  • 2. Składniki warstwy sezamowej podgrzać w garnku i rozłożyć na pierwszym placku. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 3. Warstwa kokosowa:
    Ubić pianę z białek, dodać cukier i wiórki kokosowe.
  • 4. Drugi placek posmarować cienko dżemem, nieco zapiec i wylać na to pianę z wiórkami. Piec ok. 30 min w 180 stopniach.
  • 5. Składniki na masę chałwową rozpuścić w garnuszku i wystudzić.
    Na spód położyć placek z sezamem, posmarować masą z chałwą i przykryć plackiem z pianą kokosową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sezam Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować