Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże drożdże należy rozpuścić w 1/2szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15-20 min. Przy użyciu drożdży suszonych,czynność tą pomijamy.
2.Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.
3.Gotowe, wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
4.Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy.
Każdą połowę ciasta podzielić na 3 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm. Zapleść warkocze.
5.Gotowe chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
6.Chałki wysmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce. Pyszna z twarożkiem i powidłami śliwkowymi.
Porady
Chałki zachowają ładny kształt podczas pieczenia, gdy ciasto nie będzie zbyt ''luźne''
Komentarze