Cebulaki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealne na drugie śniadanie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 80 dkg mąki pszennej
    8 dkg drożdży
    3 łyżki cukru
    1,5 szklanki maślanki
    1 szklanka oleju rzepakowego;
    3 jajka
    1,5 łyżeczki soli

    2 jajka + 2 łyżki mleka do smarowania boków bułeczek

    Dodatkowo

    10 dużych cebul
    1/4 kostki masła
    1/4 szklanki oleju
    3 łyżki maku;
    cukier do smaku
    sól do smaku



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Cebularz Cebulaki

Cebulaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, maślankę, olej, jajka, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
  • Wyrośnięte ciasto. 2. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 20 minut, ( ma podwoić swoją objętość).
  • Gotowa cebula z makiem. 3. Cebulę, pokroić w piórka, zeszklić na oleju i maśle. Do smaku doprawić solą i cukrem na koniec dodać suchy mak. Odcedzić na durszlaku z nadmiernej wody i tłuszczu.
  • Nakładanie cebuli na ciasto 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 30 mniej więcej równych części. Każdy kawałek można rozwałkować lub rozciągnąć rękami na okrągłe placuszki. Następnie na każdy krążek równomiernie rozkładamy cebulę.
  • Smarowanie brzegów ciasta. 5. Brzegi każdego krążka smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Gotowy cebularz. 6. Gotowe cebulaczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować