250 g rurek canelloni
250 g ricotty
200 g surowego łososia
200 g gęstej śmietany 36%
pęczek bazylii
słoik suszonych pomidorów w oliwie
sól, pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
100 g parmezanu (drobno utartego)
300 ml słodkiej śmietanki (lejącej, lub pół na pół śmietanka i mleko)
Canelloni z łososiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia ugotować na parze lub w rosole na wolnym ogniu (wystarczy 15-20 minut).
W misce rozmieszać riottę z gęstą śmietaną, solą i pieprzem. Dodać posiekaną drobno bazylię i 3/4 pomidorów odsączonych z oliwy i drobno posiekanych - wymieszać. Na koniec dodać lekko rozdrobnionego łososia i bardzo delikatnie pomieszać, spróbować farsz i ewentualnie dosolić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Farszem nadziać rurki (farsz musi je szczelnie wypełniać). Gotowe rurki umieścić w naczyniu.
Przygotować sos: wymieszać parmezan ze śmietanką i ewentualnie mlekiem. Posolić, dodać pieprz i zalać rurki tak, by sos wypełniał wszystkie szczeliny i pokrywał rurki.
Piec około 30-40 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy makaron jest odpowiednio miękki.
Komentarze