Calineczka, czyli malinowy torcik na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Jajka roztrzepać, dodać do nich mleko, cukier, olej i aromat. Dobrze wymieszać. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę i proszek. Delikatnie wymieszać . Wsypać do 'mokrych składników' i na najmniejszych obrotach zmiksować na gładko. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 50-60 min (do suchego patyczka) w 180*C. Jesl wytworzyła się 'górka' - odciąć i skurszyć (zostawić do zdobienia). Wystudzić.
2.Frużelina Malinowa:
Maliny zasypać cukrem i wstawić na palnik. Zagotować co chwilę mieszając, dodać mąkę. Zagotowane owoce zestawić z ognia i wlać wrzącą żelatynę - Wymieszać bardzo dobrze i ostudzić. Schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia.
3.Krem Malinowy:
Do frużeliny wmiksować po łyżce mascarpone.
4.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąki. Dodać barwnik. Piec w 180*C przez 15-20min .
5.Zdobienie:
Śmietankę ubić na sztywno. Galaratkę rozpuścić w 50ml wrzątku . Letnią wlać do śmietany i lekko zmiksować. Dodać cukier puder.
Komentarze