Calineczka, czyli malinowy torcik na czekoladowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

pyszny tort na RÓŻOWO :) krem malinowy na czekoladowym spodzie, przełożony biszkoptem

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto Czekoladowe:
    2 jajka
    100ml mleka
    80ml oleju
    0,75 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
    100g mąki tortowej
    40g kakao
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Frużelina Malinowa:
    0,5kg malin (świeże lub mrożone)
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku
    0,75 szklanki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w 1 łyżce wody

    Krem Malinowy:
    Frużelina malinowa
    250g mascarpone

    Biszkopt Różowy:
    2 jajka
    0,25 szklanki cukru
    0,25 szklanki mąki tortowej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel barwnika czerwonego

    Zdobienie:
    330ml śmietanki kremówki 30%/36%
    1 galaretka truskawkowa
    1łyżeczka cukru pudru
    kilka malin na ozdobę (można odebrać z porcji na frużelinę)
    paczka herbatników - maltanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Calineczka, czyli malinowy torcik na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Jajka roztrzepać, dodać do nich mleko, cukier, olej i aromat. Dobrze wymieszać. Do osobnego naczynia przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę i proszek. Delikatnie wymieszać . Wsypać do 'mokrych składników' i na najmniejszych obrotach zmiksować na gładko. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 50-60 min (do suchego patyczka) w 180*C. Jesl wytworzyła się 'górka' - odciąć i skurszyć (zostawić do zdobienia). Wystudzić.
  • 2. Frużelina Malinowa:
    Maliny zasypać cukrem i wstawić na palnik. Zagotować co chwilę mieszając, dodać mąkę. Zagotowane owoce zestawić z ognia i wlać wrzącą żelatynę - Wymieszać bardzo dobrze i ostudzić. Schłodzić w lodówce kilka godzin do stężenia.
  • 3. Krem Malinowy:
    Do frużeliny wmiksować po łyżce mascarpone.
  • 4. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąki. Dodać barwnik. Piec w 180*C przez 15-20min .
  • 5. Zdobienie:
    Śmietankę ubić na sztywno. Galaratkę rozpuścić w 50ml wrzątku . Letnią wlać do śmietany i lekko zmiksować. Dodać cukier puder.
  • 6. Złożenie tortu:
    Ciasto czekoladowe - połowa kremu malinowego - biszkopt - połowa kremu malinowego - maltanki - ozdobić bitą śmietaną wedle uznania i udekrować malinami. Można posypać pozostałym pokruszonym ciastem czekoladowym

Porady

tortownica 26cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować