Bułki z wkładką

0 (0 ocen)

kolejna propozycja ciepłej kolacji

Składniki:


  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    75 g drożdży
    3 szk wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka curry
    1 łyżka przyprawy kucharek
    2 jajka
    Farsz:
    5 cienkich parówek wieprzowych
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju o smaku oregano
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/3 łyżeczki chili w proszku
    2 topione serki Gouda
    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bułki z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 5 minut.
    Dodać pokrojone w plasterki parówki i jeszcze chwilę smażyć, doprawić do smaku.
  • 2. Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrobić.
  • 3. Ciasto wałkować na nie za cienki placek.
    Wycinać kółka trochę większe od szklanki.
    Na jedną bułkę będą dwa kółka.
  • 4. Na środek krążka położyć kawałek serka i nałożyć po czubatej łyżce farszu.
    Przykryć drugim kółkiem, zlepić brzegi i uformować bułeczki.
  • 5. Tak zrobione bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
    Zostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować każdą bułkę jajkiem rozmąconym z mlekiem.
    Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować