Bułki z czarnuszką

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne z chrupiącą skórką bułeczki.Z podanych składników wychodzi 15 pokaźnych bułek.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
    100 ml wody
    4 łyżki mąki
    1 łyżka miodu
    Z wyżej wymienionych składników robimy zaczyn.
    Czyli wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Przykrywając ścierką bawełnianą.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00tav4o 1. Do osobnego naczynia wsypujemy;
    400 g mąki TYP 750
    300 g mąki pszennej tortowej
    300 ml ciepłej wody
    100 ml oleju
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    Wyrośnięty zaczyn po 15-20 minutach wylewamy do naczynia z pozostałymi składnikami.
    Wyrabiamy około 10 minut.
    Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Po godzinie wyjmujemy ciasto z naczynia.
    Wyrabiamy tym razem wyrabiałam około dwóch minut.
    Dzielimy na 15 kawałków.
    Formujemy bułki.
    Smarujemy żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
    Piekłam w 170* 20 minut z termoobiegiem.
    Wyłączyłam piekarnik i trzymałam jeszcze 10 minut.

Porady

Surowe bułeczki najlepiej przykryć ściereczką bawełnianą na 10 minut. Następnie posmarować surowym żółtkiem i ponacinać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować