Chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać olej
2.wyrabiać na najwyższym zakresie przeznaczonym dla haka 12 minut aż ciasto będzie zwarte i odklejone od misy
3.ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny
4.wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie krótko wyrobić i uformować 6 większych bułek, nożem naciąć na krzyż, posmarować ciepłą wodą i posypać czarnuszką tyle, ile lubisz
5.piec w 200 C 30 minut, grzanie góra/dół, następnie zmienić na teromoobieg, 170 C i piec 12 minut, bułki wystudzić na kratce
Komentarze