Bułki domowe a'la grahamki

5 (200 ocen)

Uwielbiam domowe pieczywo, więc często piekę jakieś bułeczki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)
    40g otrąb pszennych
    15g świeżych drożdży
    140 ml wody
    100 ml letniego mleka
    2 łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy
    jajko do smarowania bułek

    dodatkowo do posypki
    słonecznik, otręby lub płatki owsiane górskie
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki domowe a'la grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki a'la grahamki 1. Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozgnieść łyżką w miseczce. Stopniowo dodać mleko i rozprowadzić na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min do wyrośnięcia zaczynu. Gdy zaczyn ''ruszy'' Dodać go do pozostałych składników. Wyrobić ciasto (jezeli jest zbyt twarde, to dodać troszkę wody). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1 godziny.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i uformować wałek. Podzielić go na 8 części i każdą część kształtować na bułeczkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na parę minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Bułki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać dowolnymi nasionami. Piec ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować