Bułeczki serowe z morelą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zanim zaczniemy zwróćmy uwagę czy jajko, mleko i masło zostało wyjęte odpowiednio wcześnie i ogrzało się do temperatury pokojowej. W jednej misce mieszamy dokładnie miód z mlekiem i jajkiem. Dodajemy drożdże , mąkę i na koniec masło. Wszystko zagniatamy aż powstanie w miarę jednolite ciasto. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy jedno jajko, cukier wanilinowy oraz cukier puder. Mieszamy aż powstanie masa serowa.
2.Gdy ciasto urośnie wyjmujemy je z miski i delikatnie wałkujemy. Wycinamy kółka.
3.Na każde kółeczko nakładamy ser. Zlepiamy tworząc kulkę z serem w środku.
4.Taką kulkę zgniatamy na płasko, w środek wkładamy morelę a dookoła moreli nożycami robimy płatki.
5.Bułeczki pieczemy około 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Porady
Im farsz jest jest bardziej gęsty tym większe szanse że nie wypłynie i bułeczki nie popękają.
Komentarze