Brownies z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewy z gorzkiej i mlecznej
czekolady pokroić w małe kawałki.
Roztopić z masłem w gorącej
kąpieli wodnej. Dodać śmietanę,
wymieszać i lekko ostudzić. Połowę
orzechów drobno zmielić, a resztę
posiekać w małe kawałki.
2.Piekarnik rozgrzać do 180 °C
(z termoobiegiem: do 160 °C).
Jaja z cukrem i szczyptą soli miksować
na kremową masę, aż cukier
się rozpuści. Mieszając, stopniowo
dodawać do polewy. Mąkę wymieszać
ze zmielonymi i posiekanymi
orzechami oraz proszkiem do pieczenia.
Następnie wymieszać z masą
jajeczno-czekoladową.
3.Płaską prostokątną blachę lub
naczynie żaroodporne (30 x 20
cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto, wierzch wygładzić.
Piec 30–35 minut. Ciasto
powinno być w środku miękkie.
Wystudzić. Roztopić polewę i polać
ciasto. Odstawić do stężenia. Posypać
grubą warstwą kakao.
Komentarze