Brownies z orzechami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Murzynek z orzechami w polewie czekoladowej

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polewa z gorzkiej czekolady: 200 gramów
    - polewa czekoladowa: 120 gramów
    - masło: 100 gramów
    - śmietana (kwasna, gęsta): 2 łyżeczki
    - orzechy włoskie: 160 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier brązowy: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - mąka: 180 gramów
    - proszek do pieczenia (opakowanie): 0.5 sztuki
    - polewa czekoladowa (o smaku ciemnej czekolady): 125 gramów
    - kakao: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto czekoladowe Desery

Brownies z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewy z gorzkiej i mlecznej
    czekolady pokroić w małe kawałki.
    Roztopić z masłem w gorącej
    kąpieli wodnej. Dodać śmietanę,
    wymieszać i lekko ostudzić. Połowę
    orzechów drobno zmielić, a resztę
    posiekać w małe kawałki.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 180 °C
    (z termoobiegiem: do 160 °C).
    Jaja z cukrem i szczyptą soli miksować
    na kremową masę, aż cukier
    się rozpuści. Mieszając, stopniowo
    dodawać do polewy. Mąkę wymieszać
    ze zmielonymi i posiekanymi
    orzechami oraz proszkiem do pieczenia.
    Następnie wymieszać z masą
    jajeczno-czekoladową.
  • 3. Płaską prostokątną blachę lub
    naczynie żaroodporne (30 x 20
    cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać ciasto, wierzch wygładzić.
    Piec 30–35 minut. Ciasto
    powinno być w środku miękkie.
    Wystudzić. Roztopić polewę i polać
    ciasto. Odstawić do stężenia. Posypać
    grubą warstwą kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować