Brokułowa przekąska w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko, brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać i podsmażyć razem na złoto na oleju. Ugotowany brokuł ugnieść widelcem w misce, dodać ryż, boczek, cebulę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 2 części (jedna część szersza). Na węższej części układać łyżką farsz w odstępach ok. 3 cm, po nałożeniu farszu nałożyć większy kawałek ciasta i sklejać pomiędzy masą. Nożem przecinać poszczególne paszteciki i naciąć je od góry. Ułożyć paszteciki na blaszce, posmarować ich wierzch białkiem. Piec ok. 15 min. w temp. 200 stopni.
Porady
doskonale smakuje również z ryżem 3 kolory:), aby przekąska nabrała intensywności smaku cebulę można zastąpić 3 ząbkami czosnku
Komentarze