Biszkoptowe wałeczki

4.5 (186 ocen)

  • 50 min

Ciasto jest wynikiem mojego experymentowania w kuchni.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt orzechowy:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki mielonych orzechów,
    - 3 łyżki bułki tartej,
    - 4 łyżki cukru,
    - 1 łyżka mąki pszennej,
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto miodowe:
    • 15 dag mąki krupczatki,
    • 15 dag mąki tortowej,
    • 2 łyżeczki miodu,
    • 1 płaska łyżeczka sody,
    • 1 jajko,
    • 15 dag margaryny,

    - Dodatkowo 1 łyżka kakao, marmolada wieloowocowa.

    Biszkopt jasny:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki cukry,
    - 4 łyżki mąki tortowej
    - 1 łyżka oleju

    Masa kawowa:
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki mąki tortowej,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Spirytus do smaku,
    • 2-3 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowe wałeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkoptowe wałeczki 1. Biszkopt orzechowy: Mieszamy ze sobą mąkę, proszek, bułkę oraz orzechy. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy sypkie składniki. Delikatnie mieszamy. Po wylaniu na blaszkę pieczemy około 20 min w 180°C.
  • 2. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na blaszkę a do drugiej dodajemy kakao.

    Na ciasto które jest rozwałkowane nakładamy marmoladę. Na marmoladę wylewamy biszkopt jasny. Z ciasta z dodatkiem kakao toczymy wałeczki (około 9), które układamy wzdłuż blaszki na wylany biszkopt .Całość pieczemy w 180°C przez 30 min. Studzimy.
  • 3. Biszkopt jasny: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dokładamy olej. Mieszamy całość delikatnie z mąką. Biszkopt wylewamy na marmoladę. Na biszkopcie układamy wałeczki.
  • 4. Masa kawowa: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto miodowe z biszkoptem i wałeczkami, masa, biszkopt orzechowy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować