Biszkoptowe wałeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Mieszamy ze sobą mąkę, proszek, bułkę oraz orzechy. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy sypkie składniki. Delikatnie mieszamy. Po wylaniu na blaszkę pieczemy około 20 min w 180°C.
2.Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na blaszkę a do drugiej dodajemy kakao.
Na ciasto które jest rozwałkowane nakładamy marmoladę. Na marmoladę wylewamy biszkopt jasny. Z ciasta z dodatkiem kakao toczymy wałeczki (około 9), które układamy wzdłuż blaszki na wylany biszkopt .Całość pieczemy w 180°C przez 30 min. Studzimy.
3.Biszkopt jasny: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno. Dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dokładamy olej. Mieszamy całość delikatnie z mąką. Biszkopt wylewamy na marmoladę. Na biszkopcie układamy wałeczki.
4.Masa kawowa: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol.
5.Przełożenie:
Ciasto miodowe z biszkoptem i wałeczkami, masa, biszkopt orzechowy
Komentarze